Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Лучена супа»Ешкенех - иранска лучена супа

Ешкенех - иранска лучена супа

Ешкенех - иранска лучена супа
Снимка: Илиана Първанова
5 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Ешкенех - необикновена лучена супичка от далечен Иран"

Необходими Продукти

  • лук - 4 глави
  • картофи - 2 - 3 бр.
  • пълнозърнесто брашно - 1 с.л.
  • куркума - 1 ч.л.
  • шарлан - 2 с.л.
  • зеленчуков бульон - 1, 2 л
  • кориандър - ½ връзка (или магданоз) или 1 шепа нарязани листа
  • черен пипер - ½ ч.л. равна
  • хималайска сол - 1 равна ч.л., на вкус
  • кафява захар - 1.ч.л. равна кристална
  • яйца - 1 бр.
  • лимонов сок - от 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сгорещяваме мазнината в тенджерка и добавяме нарязания лук. Запържваме го за 5 минути и добавяме пълнозърнестото брашно, като хубаво разбъркваме.

Сипваме нарязаните на кубчета картофи и отново разбъркваме.

Прибавяме зеленчуковия бульон, куркумата, лимоновия сок, кафявата кристална захар и кориандъра. Разбъркваме и оставяме да ври 10 минути.

След това добавяме предварително разбитото яйце в чаша към лучената супа, като разбъркваме, докато го сипваме на тънка струйка.

Подправяме с хималайска сол и черен пипер. Варим още 2-3 минути и сваляме тенджерката от котлона.

Поднасяме иранската супа Ешкенех с домашни арабски питки.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: