Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Доматен сос»Домашен доматен сос

Домашен доматен сос

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Универсален домашен доматен сос, с който и пържолите и спагетите са най-вкусни!"

Необходими Продукти

  • домати - 1 консерва + 2 домата + 2 с.л. доматено пюре
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • риган - сушен - 1 ч.л.
  • босилек - сушен - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - 1 ч.л. равна, смлян
  • нишесте - 1 ч.л., по желание
  • олио - около 6 - 70 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пасирайте консервираните домати и нарязаните пресни домати.

Загрейте 60 мл олио и запържете ситно нарязания лук, а след като омекне добавете чесъна.

След около 1 минута бъркане, добавете доматеното пюре, отново объркайте за 30-40 секунди и добавете пасираните домати.

Оставете доматения сос да се вари на слаб котлона, като долеете и около 150 мл вода. Сосът трябва да се редуцира и да се сгъсти леко.

Претрийте го през финна цедка и върнете на котлона. След като кипне, добавете размитото в малко вода нишесте и подправките. Бъркайте за няколко минути и снемете от котлона.

Използвайте соса за паста, пържени и печени ястия.

Домашният доматен сос е готов.

Ако рецептата ти харесва, опитай и рецептите ни за домашен кетчуп, вкусна доматена салца или нашата домашна лютеница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Spaska Monova
Spaska Monova
Странно и недопустимо,да четеш рецепти за доматен сос и в списъка на продуктите да има НЕШЕСТЕ...
16.12.2019 13:12
1
тео
тео
Харесва ми, и аз го правя така, но без нишесте, просто се редуцира по дълго
26.08.2013 19:53
3