Супа от заек с гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Супа от заек с гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
115 мин.
Порции
4
"Супичка от заешко месце и гъби, която ще ви стопли през най-студените дни"

Необходими Продукти

  • заек - 1/4 бр. около 380 г месо с кости +дробчето
  • лук - 1/2 глава
  • гъби - 200 г кралски печурки
  • чесън - 1 скилидка
  • целина - 1 стрък с листата
  • чушки - 2 бр. зелени чорбаджийски, пресни
  • моркови - 1 бр. голям
  • домати - 1 бр. среден, добре узрял
  • мента - 2 - 3 сухи клонки
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • фиде - 2 шепички
  • магданоз - за поръсване при поднасяне
  • черен пипер - за поръсване при поднасяне
  • сол - на вкус
  • Застройка
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 160 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заешкото месо и дробът се сваряват в леко подсолена вода с една лъжица лимонов сок за около час на умерен огън. По желание след това може да се обезкости и месцето да се нареже на малки парченца.

Другият вариант е да се остави на по едри парчета в супата заедно с кокалчетата, като този вариант е малко по-неудобен за заешка супа, тъй като всеки обича да загребе с лъжичка и да не трябва да се затруднява излишно с чистене на кости.

Лукът, целината с листата, чушлетата - почистени от семките, чесънът и доматът се смилат на кашичка и се слагат в олиото да се запържват. Може и да се нарежат на ситни парченца, но първият вариант е по- добър, за да стане супата фина.

Морковът се настъргва при останалите зеленчуци на огъня и всичко се готви 4-5 минутки на слаб до умерен огън.

Добавят се гъбите на дребни парченца, сол на вкус и се налива бульонът от варенето на заешкото месо - предварително прецеден.

Клонките мента се връзват на снопче и се пускат в течността. Така супата се вари 15 минути.

Следва да се сложи заешкото месо, което ври още 10 минутки, и накрая се прибавя и фидето за необходимото му време според указанието на пакета -ако е фино, се сготвя много бързо.

Снопчето мента се отстранява и супата се дърпа от огъня. Оставя се за 5 минутки, за да спадне температурата леко или се долива малко студена вода или бульон, които ще свършат тази работа веднага.

По този начин и ще се навакса изпарената при варенето количество течност. Тук все пак се внимава и да не се разреди прекалено, което би размило вкуса и не трябва да се допуска.

Идва ред и на застройката, за която се разбива яйцето с щипка сол, киселото мляко и другата лъжица лимонов сок. Сипват се при тях 2-3 черпака от още горещ бульон и се темперира.

Сместа се излива в супата на струйка и при непрестанно разбъркване.

Супата от заек с гъби се поднася на момента, гореща и ароматна, поръсена с прясно смлян черен пипер и свеж и накълцан магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: