Начин на приготвяне
Карамелизирайте захарта в кръгла тавичка с 20 см диаметър. Върху пласта карамел подредете двата банана, нарязани на кръгчета, и отгоре изстискайте сокаот лимона.
Разбийте яйцата със захарта и щипка сол. Добавете млякото, ванилията, портокаловата кора и брашното на части пресято с малко бакпулвер (1 ч.л.).
Получената гладка смес е малко по- рядка от обикновено кексово тесто. Излейте я върху бананите, а отгоре подредете плътен пласт твърди, тънки бисквити. Въпреки течната смес те няма да потънат, освен ако не са твърде дебели и тежки. За да не се притеснявате, че може бисквитките да загорят, намажете ги със мляко или предварително натопете за кратко, без да напоявате.
Сложете банановата торта да се пече в загрята на 180 градуса фурна на долна решетка за 40-45 минути.
След като е готова, оставете за 5-8 минути на отворена врата на фурната, а след това веднага обърнете върху поднос докато е гореща.
Поръсете обърнатата бананова торта по ръбчетата с филирани бадеми, украсете с парченца от третия останал банан и поднесете леко топла, гарнирана със бита сметана.
Да ви е сладко!
Коментари