Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Обърната бананова торта

Обърната бананова торта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Обърната бананова торта
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
11/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
63 мин.
Порции
10
"Истински сладък хаос ще настъпи в кухнята ви, защото ви представяме обърната бананова торта - няма шанс да не се справите"

Необходими Продукти

  • банани - 3 бр.
  • бисквити - около 100 г твърди
  • филирани бадеми - 1 шепичка
  • сметана - 200 г бита, подсладена
  • захар - 100 - 120 г (за карамел)
  • брашно - 120 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 140 мл.
  • яйца - 2 бр. L
  • захар - 85 г
  • ванилия - 1 прахче
  • портокалова кора - 1 с.л. фино настъргана
  • сол - 1 щипка
  • лимони - 1/2 малък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Карамелизирайте захарта в кръгла тавичка с 20 см диаметър. Върху пласта карамел подредете двата банана, нарязани на кръгчета, и отгоре изстискайте сокаот лимона.

Разбийте яйцата със захарта и щипка сол. Добавете млякото, ванилията, портокаловата кора и брашното на части пресято с малко бакпулвер (1 ч.л.).

Получената гладка смес е малко по- рядка от обикновено кексово тесто. Излейте я върху бананите, а отгоре подредете плътен пласт твърди, тънки бисквити. Въпреки течната смес те няма да потънат, освен ако не са твърде дебели и тежки. За да не се притеснявате, че може бисквитките да загорят, намажете ги със мляко или предварително натопете за кратко, без да напоявате.

Сложете банановата торта да се пече в загрята на 180 градуса фурна на долна решетка за 40-45 минути.

След като е готова, оставете за 5-8 минути на отворена врата на фурната, а след това веднага обърнете върху поднос докато е гореща.

Поръсете обърнатата бананова торта по ръбчетата с филирани бадеми, украсете с парченца от третия останал банан и поднесете леко топла, гарнирана със бита сметана.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
много добре сте описали рецептата. А видът й е зашеметяващ
12.11.2019 22:54
1
1
Покажи всички подкоментари