Скрапъл (Scrapple)

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Иноватор
372
60
420
2
12/11/2019
"Предлагаме ви да опитате американския еквивалент на нашето руло Стефани, а именно - Скрапъл, добавете гарнитура по свой вкус "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 068
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Американско месно руло произхождащо от скрапъл (смес от смляно свинско месо с царевично брашно). Рецептата е била приготвяна в Пенсилвания от емигранти с германски корени.

Съвременният вариант с появява в готварските книги през 19 в. Приготвянето на месно руло е било начин за закърпване на семейния бюджет в годините на голямата депресия. В евтината кайма са се прибавяли най-различни подправки, остатъци като хляб, царевично брашно и различни семена.

В по- съвременен вариант в рецептата за Скрапъл влизат зеленчуци и сирена. Соленото руло се поднася с най-различни сосове -доматен, гъбен, грейви сос и др. Може да се обвие с ленти бекон или намаже с картофено пюре и изпече. Почти всяка кухня има своето месно руло, българския вариант го знаем всички - руло Стефани!

В купа сложете каймата. Добавете натрошения и изцеден от водата хляб, едно яйце, магданоз и риган, сол, черен пипер. Омесете каймата и оставете за един час в хладилник.

На парче хартия за печене, намазано със зехтин, разстелете охладената кайма на неголям правоъгълник. Поръсете с малки кубчета кашкавал. С помощта на хартията навийте на руло. Аз направих една решетка от лентите бекон, за да загъна рулото. Наредете 6 ленти една до друга.

Вдигнете до горе всяка четна. Сложете хоризонтално една от останалите 6 ленти. Смъкнете надолу четните ленти и вдигнете нечетните. Пак сложете хоризонтално лента и отново смъкнете вдигнатите. Продължете така, докато свършите лентите. Звучи сложно, но е много лесно.

С направената решетка загънете рулото от кайма. Сложете го в тава, застлана с хартия за печене. Полейте с чашка зехтин, чашка бяло вино.

Добавете в течността една скилидка чесън и клонче розмарин. Изпечете рулото на 190°C за около 40 мин.

Изсипете доматите в тенджерка. Добавете доматения концентрат, овкусете със сол и зехтин. Сварете доматения сос за около 15 мин. Когато е готов, прибавете наситнена скилидка чесън и магданоз.

Нарежете изпеченото руло и полейте с доматения сос. Може да поднесете с пържени картофи.

Да ви е сладко!

Информацията за Скрапъл прочетох в Уикипедия!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
12.11.2019 22:37
аз бих сложила и малко лют червен пипер, за екстра пикантност
0
0