Бакаляро ал пил пил - баска рецепта

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Чирак
68
19
59
12/11/2019
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо461
  • Преглеждания за месеца13
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се почиства хубаво, кожата се изчетква, но не се маха, изрязват се филета, на които с пинсета се премахват старателно всички кости и костички. Рибните филета се нарязват на по три парчета, посоляват се и се прибират на студено, покрити със стреч фолио за половин час.

В широк и дълбок тиган се загрява зехтина на среден котлон и се пускат в него чесънът и лимонът за кратко, колкото да оставят аромата си. Изваждат се с решетъчна лъжица, котлонът се намалява до една трета от степените му и филетата бакалярос се нареждат плътно едно до друго, като мазнината трябва да ги покрие хубаво отстрани и отгоре.

Рибата се вари в мазнината, докато по дъното започва да се отделя естествения рибен белтък /бяла смес/ и от горната страна изплуват парченца от него.

Тиганът се сваля от котлона, рибата внимателно се пренася в дълбок и голям поднос под лек наклон, за да се отцеди течността.

С черпак от тигана се отсипва бистрия зехтин, така че да остане на дъното само бялата смес. С дъното на цедка или телена бъркалка се разбива тази смес, прибавят се към нея и отцедените сокове от рибата и се добавя по малко от зехтина.

Накрая се получава кремообразна смес, подобна на майонеза, с която се заливат филетата бакалярос отгоре и се оставят да се напоят.

Бакаляро ал пил пил се поднася с още полят сос отгоре по желание.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
12.11.2019 22:38
изглежда повече от добре, истинско произведение на изкуството
0
0
Sonya Simeonova
Sonya Simeonova
13.11.2019 09:54
Благодаря, Kristine! Поздрави!
0
0
Йорданка Ковачева
Разкошна рибка, която много обичам да приготвям! Поздравления за доброто описание на автентичната рецепта за Пил Пил.
Браво!
0
0
Sonya Simeonova
Sonya Simeonova
12.11.2019 20:37
Благодаря, Йорданка! Поздрави!
1
0