Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Бакаляро ал пил пил - баска рецепта

Бакаляро ал пил пил - баска рецепта

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7659198
Бакаляро ал пил пил - баска рецепта2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • бакаляро - 2 големи риби
  • зехтин - 1, 5 ч.ч.
  • чесън - 3 - 4 скилидки, срязани на две
  • лимони - 1/2
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се почиства хубаво, кожата се изчетква, но не се маха, изрязват се филета, на които с пинсета се премахват старателно всички кости и костички. Рибните филета се нарязват на по три парчета, посоляват се и се прибират на студено, покрити със стреч фолио за половин час.

В широк и дълбок тиган се загрява зехтина на среден котлон и се пускат в него чесънът и лимонът за кратко, колкото да оставят аромата си. Изваждат се с решетъчна лъжица, котлонът се намалява до една трета от степените му и филетата бакалярос се нареждат плътно едно до друго, като мазнината трябва да ги покрие хубаво отстрани и отгоре.

Рибата се вари в мазнината, докато по дъното започва да се отделя естествения рибен белтък /бяла смес/ и от горната страна изплуват парченца от него.

Тиганът се сваля от котлона, рибата внимателно се пренася в дълбок и голям поднос под лек наклон, за да се отцеди течността.

С черпак от тигана се отсипва бистрия зехтин, така че да остане на дъното само бялата смес. С дъното на цедка или телена бъркалка се разбива тази смес, прибавят се към нея и отцедените сокове от рибата и се добавя по малко от зехтина.

Накрая се получава кремообразна смес, подобна на майонеза, с която се заливат филетата бакалярос отгоре и се оставят да се напоят.

Бакаляро ал пил пил се поднася с още полят сос отгоре по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
изглежда повече от добре, истинско произведение на изкуството
12.11.2019 22:38
1
Покажи всички подкоментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Разкошна рибка, която много обичам да приготвям! Поздравления за доброто описание на автентичната рецепта за Пил Пил.
Браво!
12.11.2019 17:46
1
Покажи всички подкоментари