Пататник по смолянски

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
429
13
13
1
17/11/2019
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 023
  • Преглеждания за месеца1637
  • Преглеждания за седмицата96
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • извара - 3 шепи, натрошена (сирене)
  • сол - 1 ч.л. равна на вкус
  • джоджен - няколко стръка пресен или сушен
  • лук - 1 глава
  • масло - за тигана, или др.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме картофите, измиваме ги и ги настъргваме на ренде. В отделен съд разбъркваме яйцата, изварата, на ситно нарязания лук и джоджен (с пресен е по-вкусно, но може и сушен), и солта.

Смесваме ги и с настърганите картофи и цялата смес изсипваме в тиган с нагорещена мазнина (масло или др.). Бързо разстиламе по дъното на тигана с незалепващо покритие, така че да е равномерна дебелината навсякъде.

Печем на средно слаб огън и по възможност тиганът да е захлупен и след около 15-20 минути обръщаме внимателно с помощта на капака, като обръщаме рязко и след това с приплъзгване връщаме в тигана.

Печем още 15-20 минути (вече може без капак). След като е готово яденето, поставяме отгоре една голяма чиния на обратно (с лицето към пататника) и обръщаме, така че долната страна на пататника да се пада отгоре. Поднасяме още топъл.

Лесен и икономичен пататник по смолянски! Изключително вкусен!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар