Начин на приготвяне
Картофите и лукът се настъргват на едро ренде. Прибавят се свареният ориз, яйцето, подправките, солта и една супена лъжица от олиото. Сместа се разбърква хубаво.
Тестото се разделя на две топчици - по- голяма и по- малка. По- голямата се разточва върху набрашнена повърхност на тънък лист и с помощта на точилката я прехвърляме в намаслен предварително плитък тиган. Краищата на долния лист трябва да излизат малко извън тигана.
Картофената смес се разстила върху кората и се заравнява. Разточваме по- малката топчица тесто и поставяме отгоре.
Внимателно събираме краищата на двете кори за да не излезе плънката при печенето. Слагаме тигана на умерено силен котлон.
След 10 минути намаляваме градусите и печем така още 10 минути.
С помощта на капак или голяма чиния обръщаме пататника да се опече и от другата страна. До готовност му трябват още 10 минути на бавен огън.
Сервира се топъл - невероятно хрупкав и вкусен!