Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Консервиран нахут

Консервиран нахут

Консервиран нахут
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
17/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Нахутът е страшно полезен и е хубаво да имате винаги под ръка, ето защо ви предлагаме рецепта за консервирането му"

Необходими Продукти

  • нахут - 1 кг
  • сол - 1 с.л.
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отворете нахута и го сложете в голяма купа или леген (кухненски). Напълнете с вода до горе на съда. Нахутът трябва да престои общо 24 часа. 3-4 часа, след като сте налели първата вода, я излейте, измийте нахута, отново напълнете с вода и оставете. Повторете процедурата още няколко пъти и така до изтичане на времето, като в последната вода може да сложите сол.

След изтичане на времето, излейте водата, измийте нахута и го сложете в тенджера под налягане. Пропорцията на вода и нахут е 2:1, което означава, че на кило нахут трябва да налеем 2 литра вода. Изчакайте да заври и сложете сол (на вкус) и зехтина. Махнете пяната и затворете. Варете 20 минути, след като започне да изпуска леко парата тенджерата.

Готовия сварен нахут напълнете в стерилизирани бурканчета. Налейте от водата, в която е врял, до горе. Затворете добре и оставете леко да се охладят. След това обърнете бурканите с консервиран нахут и заварете капачките в тенджера с вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: