Начин на приготвяне
Отворете нахута и го сложете в голяма купа или леген (кухненски). Напълнете с вода до горе на съда. Нахутът трябва да престои общо 24 часа. 3-4 часа, след като сте налели първата вода, я излейте, измийте нахута, отново напълнете с вода и оставете. Повторете процедурата още няколко пъти и така до изтичане на времето, като в последната вода може да сложите сол.
След изтичане на времето, излейте водата, измийте нахута и го сложете в тенджера под налягане. Пропорцията на вода и нахут е 2:1, което означава, че на кило нахут трябва да налеем 2 литра вода. Изчакайте да заври и сложете сол (на вкус) и зехтина. Махнете пяната и затворете. Варете 20 минути, след като започне да изпуска леко парата тенджерата.
Готовия сварен нахут напълнете в стерилизирани бурканчета. Налейте от водата, в която е врял, до горе. Затворете добре и оставете леко да се охладят. След това обърнете бурканите с консервиран нахут и заварете капачките в тенджера с вода.