Начин на приготвяне
Накълцайте лука и го запържете до лек загар в зехтина. Добавете нарязания спанак, посолете и задушете, докато омекне и се слегне.
Сипете наведнъж брашното и бъркайте 1 минута, след което налейте топлото мляко на два-три пъти при непрестанно разбъркване до получаване на гъст Бешамел. Може да долеете и още мляко, ако е необходимо. Подправете с черен пипер, натрошете синьо сирене и гответе на слаб до умерен огън, без да спирате да бъркате интензивно, докато сместа започне да се отделя от стените на съда.
Дръпнете от огъня и покрийте със стреч фолио, така че то да прилепва плътно по крокетената смес, за да не се образува твърда коричка. Оставете да изстине и приберете в хладилник за 2-3 часа до една нощ.
Пригответе си три чинии за панировката - едната с разбити с малко сол яйца, другата с брашно и третата с галета.
Оформете леко продълговати крокети, като взимате от стегнатата смес толкова количество, колкото се побира в затворена шепа. Ако ви лепне, намокрете дланите си. Овалвайте първо в брашното, после в яйцето и накрая в галетата.
Изпържете крокетите в загрято на умерен до силен огън обилно количество олио. Когато добият златист загар, изваждайте върху кухненска хартия, абсорбираща излишната мазнина.
Поднесете спаначените крокети със синьо сирене с любим сос и предпочитано питие.
Добър апетит!