Начин на приготвяне
Почистете артишока от листата, срежете през средата на две парчета и ги поставете в тенджера с вряща солена вода. Гответе за 10 минути, след което незабавно отцедете от водата.
Загрейте фурната до 160 градуса.
В подходяща тавичка подредете артишока, поръсете с нарязаните скилидки чесън. Сложете по парченце от синьото сирене и лимон.
Смесете зехтина, бялото вино и оцета. Добавете течността в тавичката. Покрийте с фолио и печете за около час на 160 градуса.
Поръсете с магданоз.
Артишокът става вкусен, когато е сготвен с повече билки - дафинов лист, мащерка и др.
Въздържах се от употребата им заради аромата на синьото сирене, чесъна и лимона.
Артишокът със синьо сирене и чесън е много вкусен.