Начин на приготвяне
В загрято олио се задушва нарязан ситно лук, когато омекне, добави ориз и разбъркваме да смени цвета си.
Налива се гореща вода, прибавяме сол, черен пипер и риган. Оставя се да къкри тихо, докато оризът поеме водата.
Лозовите листа, ако са пресни, се бланшират за кратко във вряща подсолена вода и се отцеждат добре.
Върху всяко листо се поставя лъжица ориз и завиваме на сарми.
В тенджера се нареждат лозовите сармички, залейте с 1 ч.ч. вода и 3 с.л. олио.
Готвим на умерен огън под чиния до готовност на ориза.
Сервираме с кисело мляко, вкусни са както топли, така и студени!
Тези постни лозови сарми с ориз и морков са чудесни за пости!
Коментари