Начин на приготвяне
Нарежете лука на ситно. Загрейте мазнината и сотирайте лука, докато започне да става прозрачен, прибавете ориза и запържете при непрекъснато разбъркване.
Добавете 1 ч.ч. вода, сол, черен пипер на вкус и оставете да се задуши на тих огън, докато оризът поеме водата. Оттеглете от огъня.
Прибавете ситно нарязаните джоджен и копър, разбъркайте, за да се разпределят подправките равномерно.
Върху плоска чиния или върху кухненската дъска за рязане, разстелете лозово листо, сложете в горния му край от плънката и завийте стегнато.
Сложете сармите в тенджера, чието дъно сте застелили с лозови листа плътно една до друга.
Натиснете наредените в тенджерата сарми в чиния, залейте с лимоновия сок и толкова водата, колкото да покрие сармите.
Похлупете тенджерата и варете любимите лозови сарми отначало на по-силен огън, докато заврат, после намалете на тих огън и варете до готовност, обикновено около 40 минути са достатъчни за тези постни лозови сарми по гръцки.