Начин на приготвяне
Един час преди самото готвене накиснете здравословния черен ориз в половин литър топла вода. След това го изплакнете обилно с прясна вода. Предимството е, че времето за готвене се съкращава и се отделят от него нежелани вещества като арсен.
В загрят на средна температура тиган поставете олиото /зехтина/, прибавете лука, след пет минути морковите и чесъна. Когато се задушат, добавете ориза със солта към сместа. Оставете я да ври на тих огън, докато оризът поеме от течността.
Поставете всеки лозов лист с лъскавата част надолу върху дъска.
Овкусете готовата оризова смес с всички подправки и доматеното пюре. Разбъркайте я добре и сложете 1-2 чаени лъжички от плънката върху всеки лозов лист. Завийте малки и стегнати сармички, подредете ги в гювеч, на чието дъно предварително сте постлали два лозови листа, покрийте с чиния, с отвора надолу.
Залейте с топла подсолена вода, колкото да покрие лозовите сарми. Полейте отгоре с две супени лъжички олио /зехтин/. Печете на 200°С за 60 минути.
Поднесете постни лозови сарми с черен ориз в гювеч с кисело мляко.
Виж също как се обработват лозовите листа за сарми и как да си съхраните лозови листа в буркани.