Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Одринска баница с кори на сач

Одринска баница с кори на сач

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Одринска баница с кори на сач
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
52 мин.
Порции
11
"Одринска баница, която се приготвя с кори на сач - дали тайната за неустоимия вкус се крие в тях, разберете сами"

Необходими Продукти

  • одрински кори за баница - 550 г кръгли, печени на сач (Голдис)
  • сирене - 400 - 450 г овче
  • кисело мляко - 350 - 400 г
  • газирана вода - около 120 мл.
  • яйца - 5 бр. L, XL
  • масло - 50 г
  • олио - 1 ч.ч.
  • сол - 1 - 2 щипки
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загасете содата в киселото мляко.

Разбийте леко 4 от яйцата със солта и олиото и към тях добавете шупналото мляко и натрошеното сирене. Ако е много солено, може да намалите количеството му. Също така любителите на по-мазничкото могат да си сложат малко повече олио.

Разгънете кръглите дебели кори, печени на сач, и върху всяка разпределяйте от плънката, пръскайте с газирана вода и завивайте.

Подреждайте в кръгла тава под форма на охлюв до изчерпване на корите и плънката. Може да начупвате корите тук-там и да ги набирате, за да става баницата с по-интересен вид.

Разбийте последното яйце и смесете с разтопеното масло и щипка сол. По желание може да добавите и малко прясно мляко. Залейте с тази смес баницата и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Печете до златист загар и когато извадите от фурната, напръскайте одринската баница с кори на сач с още вода и покрийте с кърпа за 10 минути.

Много плътна, но в същото времесочна баница за една традиционна, любима закуска!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Със сигурност е най - вкусната баница, която сме яли някога. Направих промяна в рецептата. Слагам само 2-3 супени лъжици олио в сместа и мажа разтопено масло с четка на всяка кора преди да сложа смес отгоре. Избрах друга форма на баницата. Четири кори - четири банички. Не слагам газирана вода. Става перфектно.
27.06.2022 07:25
1
Анонимен
Анонимен
Баницата е уникална! Мисля, че не сме яли по-вкусна никога! Благодаря за рецептата!
01.01.2022 11:36
1