Начин на приготвяне
Загасете содата в киселото мляко.
Разбийте леко 4 от яйцата със солта и олиото и към тях добавете шупналото мляко и натрошеното сирене. Ако е много солено, може да намалите количеството му. Също така любителите на по-мазничкото могат да си сложат малко повече олио.
Разгънете кръглите дебели кори, печени на сач, и върху всяка разпределяйте от плънката, пръскайте с газирана вода и завивайте.
Подреждайте в кръгла тава под форма на охлюв до изчерпване на корите и плънката. Може да начупвате корите тук-там и да ги набирате, за да става баницата с по-интересен вид.
Разбийте последното яйце и смесете с разтопеното масло и щипка сол. По желание може да добавите и малко прясно мляко. Залейте с тази смес баницата и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печете до златист загар и когато извадите от фурната, напръскайте одринската баница с кори на сач с още вода и покрийте с кърпа за 10 минути.
Много плътна, но в същото времесочна баница за една традиционна, любима закуска!
Коментари