Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от леща»Постна супа с червена леща и ориз

Постна супа с червена леща и ориз

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7659198
Постна супа с червена леща и ориз
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Топла супичка с червена леща и ориз, с която може да гостите любимите си хора в студените дни"

Необходими Продукти

  • червена леща - 1 ч.ч.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1/2 глава кромид
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - щипка
  • чубрица - щипка сушена
  • домати - 3 с.л. млени
  • магданоз - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът и лещата се измиват няколко пъти под течаща студена вода или се накисват в такава, да им падне нишестето.

В тиган се загряват на слаб котлон, 2 с.л. олио и в него се запържват черният пипер, нарязания на ситно лук и счуканият чесън. Прибавя се оризът и се наливат около 6 ч.ч. вода. Разбърква се всичко хубаво и се оставя на бавен огън да къкри, като от време на време супата се разбърква.

Когато оризът стане готов, се добавя и лещата. Ако е нужно, към супата от леща се налива още гореща вода. След 10-тина минути лещата трябва да е готова и тя.

В тиган се загрява 1 с.л. олио и в него се запържват брашното, червеният пипер, солта, чубрицата и доматите.

Всичко се разбърква, разрежда се леко с бульона и се изсипва в тенджерата с лещата и ориза.

Постната супа с червена леща и ориз се оставя още 3-4 минути на котлона.

При поднасяне се поръсва с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: