Начин на приготвяне
Оризът и лещата се измиват няколко пъти под течаща студена вода или се накисват в такава, да им падне нишестето.
В тиган се загряват на слаб котлон, 2 с.л. олио и в него се запържват черният пипер, нарязания на ситно лук и счуканият чесън. Прибавя се оризът и се наливат около 6 ч.ч. вода. Разбърква се всичко хубаво и се оставя на бавен огън да къкри, като от време на време супата се разбърква.
Когато оризът стане готов, се добавя и лещата. Ако е нужно, към супата от леща се налива още гореща вода. След 10-тина минути лещата трябва да е готова и тя.
В тиган се загрява 1 с.л. олио и в него се запържват брашното, червеният пипер, солта, чубрицата и доматите.
Всичко се разбърква, разрежда се леко с бульона и се изсипва в тенджерата с лещата и ориза.
Постната супа с червена леща и ориз се оставя още 3-4 минути на котлона.
При поднасяне се поръсва с магданоз.