Начин на приготвяне
Дори и в летните горещини яденето на рибена супа е изключително приятно, защото тя може да се консумира и студена.
Измиваме рибното филе от мерлуза и рагуто от сьомга.
Сафрида почистваме от хриле и коремни вътрешности. Поставяме ги в тенджера със студена вода.
Прибавяме към тях корените от магданоз, 1 морков, мащерката и едната главата кромид лук, разполовена на две части.
Рибата варим на слаб огън, като към водата прибавяме и лъжица сол.
След като рибата се свари, прецеждаме бульона /около 1.600 л/ и я оставяме да се охлади, за да я почистим от кости и кожа.
В малко растителна мазнина /сьомгата е мазна риба и бульонът е достатъчно наситен/ задушаваме лука и моркова, нарязани на ситни кубчета.
Прибавяме ги към кипящия рибен бульон. Прибавяме картофите, нарязани на кубчета, лютата пиперка и бялото вино. Оставяме я да къкри на слаб огън, около 10 минути.
Тогава прибавяме обезкостеното рибно филе, настърганите домати и 1-2 лимонени резена. Овкусяваме със сол и пипер на вкус и добавяме дъхавата рибна мерудия - девесила.
Рибената чорба къкри още 10 минути и се отстранява от огъня.
Тя не се застройва. Консумира се както топла, така и студена с лимон, прясно смлян черен пипер и изстудено питие.
Съвет: Най-вкусна е рибената чорба, приготвена с няколко вида риба. Най-добре е тя да е прясно уловена. Когато купувате риба, гледайте очите.
Когато тая е прясна, те са бистри, прозрачни и изпъкнали. Коремът трябва да е бял, а хрилете с наситен червен цвят.
Шаранът е пресен, когато люспите му не се отделят лесно. Прясно уловената риба има мирис на море, а не на риба.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни изпитани предложения за рибена чорба.
Коментари