Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Зеленчукова супа»Постна тосканска супа Риболита (Ribollita toscana)

Постна тосканска супа Риболита (Ribollita toscana)

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Постна тосканска супа Риболита (Ribollita toscana)
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
"Мятаме филийките на грила или в тостера, защото супа Риболита вече чака на трапезата"

Необходими Продукти

  • боб - 200 г зрял по избор бял, червен, шарен
  • зеле - 1/2 от глава
  • кейл) - 200 г черно тосканско зеле
  • манголд - 200 г
  • картофи - 250 г
  • моркови - 1 бр.
  • селъри - 1 стрък
  • домати - 4 бр.
  • червен лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • хляб - стар
  • розмарин - 1 клонче
  • салвия - 4 листенца
  • сол
  • зехтин
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

La Ribollita е типична италианска супа за област Тоскана. Основните съставки на зеленчуковата супа са зрелият боб, който може да бъде бял, шарен или червен и черното тосканско зеле (кейл).

Самата дума ribollita означава варена няколко пъти. И след всяко варене става все по-вкусна! Ще ви трябва време за приготвянето ѝ, но резултатът си заслужава!

Накиснете зрелия боб за 12 часа в студена вода. Измийте го, налейте вода, колкото да го покриете и кипнете. Излейте отново водата. Налейте студена вода, добавете сол, листата салвия и скилидките чесън.

Сложете тенджерата на котлона и сварете боба до готовност. Нарежете лука, моркова, селърито сложете ги в тенджера, налейте зехтин и запържете за 3-4 мин.

Добавете нарязаното зеле, кейла, нарязан на ивички, картофите на кубчета и обелените, почистени от семки и нарязани домати, розмарина, нарязан на ситно.

Прибавете всичко това в тенджерата със запържените зеленчуци. Разбъркайте и захлупете, за да се задуши всичко за 5-6 мин. След което изсипете водата, в която е врял боба.

Ако ви се вижда малко, може да долеете чаша гореща вода. Захлупете съда и гответе ястието още един час.

Добавете сварения боб в готовата вече супа с боб. И тук имате два начина за поднасяне.

В широка тенджера наредете стар хляб. Изсипете върху него постната супа, сложете на загрят котлон и бъркайте, докато хлябът стане на каша.

С една дума направете попара. Или изсипете от супата в купички и поднесете Риболита с препечени филийки, поляти със струйка зехтин! Така направих аз.

Разбирам, че може да ви се стори странна тази рецепта за постна тосканска супа Риболита, но ви уверявам, че е много вкусна и питателна, особено през пости!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: