Начин на приготвяне
La Ribollita е типична италианска супа за област Тоскана. Основните съставки на зеленчуковата супа са зрелият боб, който може да бъде бял, шарен или червен и черното тосканско зеле (кейл).
Самата дума ribollita означава варена няколко пъти. И след всяко варене става все по-вкусна! Ще ви трябва време за приготвянето ѝ, но резултатът си заслужава!
Накиснете зрелия боб за 12 часа в студена вода. Измийте го, налейте вода, колкото да го покриете и кипнете. Излейте отново водата. Налейте студена вода, добавете сол, листата салвия и скилидките чесън.
Сложете тенджерата на котлона и сварете боба до готовност. Нарежете лука, моркова, селърито сложете ги в тенджера, налейте зехтин и запържете за 3-4 мин.
Добавете нарязаното зеле, кейла, нарязан на ивички, картофите на кубчета и обелените, почистени от семки и нарязани домати, розмарина, нарязан на ситно.
Прибавете всичко това в тенджерата със запържените зеленчуци. Разбъркайте и захлупете, за да се задуши всичко за 5-6 мин. След което изсипете водата, в която е врял боба.
Ако ви се вижда малко, може да долеете чаша гореща вода. Захлупете съда и гответе ястието още един час.
Добавете сварения боб в готовата вече супа с боб. И тук имате два начина за поднасяне.
В широка тенджера наредете стар хляб. Изсипете върху него постната супа, сложете на загрят котлон и бъркайте, докато хлябът стане на каша.
С една дума направете попара. Или изсипете от супата в купички и поднесете Риболита с препечени филийки, поляти със струйка зехтин! Така направих аз.
Разбирам, че може да ви се стори странна тази рецепта за постна тосканска супа Риболита, но ви уверявам, че е много вкусна и питателна, особено през пости!
Да ви е сладко!