Начин на приготвяне
Почистете и натежете праза на сравнително тънки кръгчета, а лука на тънки ивици. Задушете в 30 мл зехтин за 5 минути.
Обелете картофа и нарежете на кубчета, а къдравото зеле, добре измито - накъсайте на парченца. От половината количество от него премахнете дебелите дръжки.
Картофът и половината кейл с дръжките сложете при лука, запържете за секунди и налейте 1.3 л. вода и солта.
Варете 25 минути, сложете черния пипер и дръпнете от огъня. Пасирайте супата до гладкост.
Останалите листенца кейл разбъркайте с лъжица зехтин, съвсем малко сол и напръскайте с чесън на спрей (по желание).
Изсушете в загрята на 140 градуса фурна за 12 минути или до получаване на хрупкав чипс от кейл. Много внимавайте да не покафенее, трябва да е наситено тъмно зелен.
Готовият чипс оставете да изстине и сложете върху постната зеленчукова супа непосредствено преди да сервирате, за да бъде хрупкав.
По желание поръсете постната супа от кейл с ленено семе.
Добър апетит!