Начин на приготвяне
Листенцата от кейл се измиват, отцеждат и подсушават. Накъсват се на едро, като твърдите по-дебели жилки в средата се отстраняват.
Разбъркват се със зехтина и малко сол (не се прекалява със солта, защото кейлът има своя естествена лека соленост).
Листата се разпределят в широка тава покрита с хартия за печене, като трябва да са на тънък пласт, с разстояние между тях. Добре е да се приготвят на два пъти, ако трябва, но не и да стоят на купчинка или едно върху друго.
Фурната се пуска да загрява до 150 градуса, а кейлът се слага вътре, когато температурата достигне 30-40 градуса. Суши се докато потъмнее леко и стане тъмнозелен - не повече от 10-12 минути при непрестанно наблюдение, след като вече фурната достигне 150 градуса.
Листенцата изтъняват и се дехидратират, а благодарение на зехтина стават крехки и хрупкави. Вкусът им е вълшебен, а ползите за здравето от този чипс са огромни.
Къдравото зеле или кейл е богато на желязо, фибри и витамини, а освен това е много вкусно и комбинативно с други продукти. Не се колебайте да го включите в своето меню.