Начин на приготвяне
Чукнете яйцето в тесен и висок съд. Сложете при него солта, лимоновия сок, магданоза, горчицата и чесъна на парченца.
Налейте половината от зехтина. Той не трябва да е от най-силните и горчиви екстра върджин, а по- лек. Може да използвате и слънчогледово олио.
Позиционирайте пасатор на дъното на съда с продуктите и включете без да движите, докато сместа емулгира отдолу и побелее. Тогава наливайте на тънка струйка останалия зехтин и постепенно издърпвайте уреда нагоре докато цялата смес побелее. Движете плавно и към стените, за да се сгъсти равномерно.
При готовата домашна майонеза сложете билките, разбъркайте и поднесете.
Провансалската майонеза е идеална за сос към салати, картофки или други зеленчуци, както и риба и бели меса.
Съхранява се до 2-3 дни максимум в хладилник, покрита с капак или стреч фолио.