Постни бухти

02/12/2019
"Постни бухтички за закуска - хапвайте със сладко или без, както ви душа иска "
Приготвяне10 мин.
Готвене15 мин.
Общо25 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 248
  • Преглеждания за месеца1248
  • Преглеждания за седмицата270
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • брашно - 2 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • олио - 1 с.л. за тестото + за пържене и намазняване на ръцете
  • мая - 15 г жива
  • ванилова захар - 1 с.л.
  • сол - 1 - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на тези бухтички трябва да получим меко, лепкаво и разтегливо тесто, за да станат те много меки и пухкави.

Пресейте брашното в купа, смесете го със солта и ваниловата захар (може и обикновена) и направете кладенче, в което сипете леко затоплената вода и натрошете маята.

Започнете да бъркате с лъжица или шпатула, като си наливате още малко вода, ако е нужно, за да бъде тестото по-рядко и лепкаво. Бъркайте до хомогенност и докато видите ясно изразените глутенови връзки.

Покрийте с кърпа купата и оставете за около 1 час хубаво да бухне. Аз понякога оставям и за повече време в умерено топло помещение и дългото втасване прави бухтите много по-вкусни.

Загрейте обилно количество олио на умерен огън и чак когато хубаво се е нагряло взимайте с намазнени ръце от мекото и пухкаво тесто. Оформяйте овални бухти и ги пържете до златисто. В случай, че олиото не ги покрива, ги обръщайте, за да се изпържат и от другата страна.

Изваждайте върху кухненска хартия, която да абсорбира излишната мазнина, а когато поизстинат поръсете с пудра захар по желание.

Постните бухти наподобяват по вкус уличните мекици, но са много по-сочни и мекички, защото са дебелички.

Спретнете си чудесна закуска с тях, като ги комбинирате със любимо сладко.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар