Начин на приготвяне
Сложете на котлона при умерен огън млякото с ориза и варете под капак първоначално 10 минути, а после намалете огъня на по-слаб и продължете варенето още 30 минути.
Може все пак да се консултирате с указанията на пакета на ориза, защото взависимост от сорта може да трябва да се готви по-малко време. При всички случаи целта е да се отдели повече нишесте, за да стане кремообразен десертът, затова и готвим на бавен огън по-продължително.
Разбърквайте от време на време, като махате капака.
Когато оризът е крехък, но не разварен, добавете маслото и захарта и бъркайте още 7-8 минути на слаб огън.
Махнете коричките от цитрусите и пръчката канела и разсипете в три малки бурканчета. Изглежда течно, но после ще се сгъсти.
Докато изстива млякото с ориз си направете тиквата.
Обелете със специална белачка само тънката по-тъмна кора, а по-твърдата и светла под нея оставете. Тя ще ни помогне да не се разпадат парченцата, а и при повече карамелизиране става много приятно хрупкава.
Нарежете на малки парченца и сложете в тавичка покрита с хартия за печене, леко намазнена и поръсена с две лъжици захар. Отгоре поръсете още захар и запечатайте хартията.
Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете около 15 минути или до полуомекване. Захарта ще се е разтопила и превърнала в сосче около парченцата, смесена със соса, отделен от тиквата.
Отпечатайте хартията, като я откриете и оставете да се карамелизира. За целта може да увеличите фурната на 225 градуса.
Още докато са топли парченцата ги отделете от хартията, за да не залепват.
Когато млякото с ориз е почти изстинало, гарнирайте го с карамелизираната тиква.
Да ви е сладко!