Начин на приготвяне
Голяма и дълбока форма за печене с диаметър 32 см и височина 6/7 см.
Тиквата се почиства от семките, обелва си и се нарязва на кубчета около 4 - 5 см.
Поставя се в съд за готвене на пара. Сготвя се до полуготовност на парчетата. Сваля се от котлона, изцежда се водата, а тиквата се посипва с 1 с.л. брашно, разбърква се, за да полепне. Оставя се настрана.
КАРАМЕЛ
Касерола с дебело дъно се поставя на умерен котлон и се сипва 1 с.л. кафява захар, изчаква се да се разтопи и се добавя нова лъжица - така, докато свърши захарта. Накрая се прибавя и 1 с.л. масло, разбърква се и се излива във формата за печене, разпределя се. Оставя се настрана.
В голяма купа с миксер се разбиват яйцата и 7 с.л. кафява захар за около 3-4 мин. Добавят се всички подправки, ром, ванилията, джинджифил, инд. орехче, карамфил, канела, разбива се отново и се налива прясното мляко, отново се разбива на ниска скорост на миксера.
Върху тиквата се разхвърлят стафидите и се излива млякото.
Пече се на 180 градуса за около 50 мин.
Охлажда се напълно и крем карамелът с тиква се сервира на тортени парчета.