Начин на приготвяне
Традициите трябва да се почитат.
В Панагюрско зелевият сок се нарича пресолбьова чорбъ. От него с праз и ориз през зимата се приготвя най-вкусната, профирна супа, която е лека и много вкусна - Крачулина (Гарчулина)
Зелевият сок трябва да е много бистър с хубав, цикламен цвят от цвеклото.
Оризът да е екстра бисерен и много добре измит!
Празът се нарязва на ситно.
Поставя се в олиото да поомекне, но в никакъв случай да се препържва!
Щом празът омекне, добавяте водата и зелевия сок. Когато супата заври, добавяте измития ориз и червен пипер - 1 ч.л.
Варите на умерен огън, докато е готов оризът.
Накрая по желание прибавяте люта чушка в супата.
Лесно бързо и много вкусно! С препечена филийка и козе сирене тази зелева чорба е превъзходна !
Коментари