Крачулина (Гарчулина)

Крачулина (Гарчулина)
Снимка: Зори
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
30 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • праз - 3 стръка
  • ориз - 1 к.ч.
  • зелев сок - 500 мл
  • вода - 500 мл
  • олио - 1 к.ч.
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Традициите трябва да се почитат.

В Панагюрско зелевият сок се нарича пресолбьова чорбъ. От него с праз и ориз през зимата се приготвя най-вкусната, профирна супа, която е лека и много вкусна - Крачулина (Гарчулина)

Зелевият сок трябва да е много бистър с хубав, цикламен цвят от цвеклото.

Оризът да е екстра бисерен и много добре измит!

Празът се нарязва на ситно.

Поставя се в олиото да поомекне, но в никакъв случай да се препържва!

Щом празът омекне, добавяте водата и зелевия сок. Когато супата заври, добавяте измития ориз и червен пипер - 1 ч.л.

Варите на умерен огън, докато е готов оризът.

Накрая по желание прибавяте люта чушка в супата.

Лесно бързо и много вкусно! С препечена филийка и козе сирене тази зелева чорба е превъзходна !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Хубаво е човек да спазва традициите и да е запознат с историята на старите рецепти. Лесбо и бързо хареса ми и аз ще пробвам.
07.12.2019 08:22