Начин на приготвяне
Това е една стара турска рецепта за паста и се казва Кулак - даже в България е по-известна, отколкото в Турция.
Първо, започваме с тестото. Взимаме голяма купа, пресяваме вътре брашно и счукваме две яйца, прибавяме сол и олио и по малко започваме да омесваме тестото, доливайки вода. Тестото става много меко - разделяме на две топки.
Взимаме едната топка и започваме да я разточваме на тънко, поръсвайки постоянно брашно, за да не залепне. След като сме я разточили добре тънко, увиваме на точилката листото тесто и режем по средата - по снимките може да се ориентирате как става, след което режем на малки ленти и лентите на малки квадратчета и ги заделяме настрани, поръсвайки с брашно, за да не изсъхнат.
Когато разточваме втората топка, повтаряме и с втората топка тесто процеса.
В една голяма тенджера вътре прибавяме около 4 литра вода и оставяме на котлона да заври, след като заври, посоляваме и прибавяме малко мазнина, за да не залепват парчетата. Започваме да ги пускаме в горещата вода едно по едно, разбърквайки от едната страна.
Оставяме да се свари пастата, бъркайки от време на време, а след като всичките парчета изплуват отгоре, означа, че вече са готови. Отцеждаме ги с помощта на гевгир.
В малка купа пресоваме скилидки чесън и разбъркваме с киселото мляко.
В тиган разтопяваме малко масло и започваме да съединяваме всичко. В чиния слагаме от пастата Кулак, отгоре доливаме киселото мляко с чесън, после прибавяме разтопеното маслото и най-отгоре поръсваме лют червен пипер и джоджен.