Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Турска паста Кулак

Турска паста Кулак

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8892k3
Турска паста Кулак
Снимка: Н.Акифова
1 / 9
05/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Благодарим за добрината по съседски и ви предлагаме да се насладите на турска паста Кулак"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 кг
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 1 в.ч.
  • олио - 1 с.л.
  • за соса
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • чесън - 2 скилидки
  • масло - 2с.л
  • червен пипер - 1 к.л. на люспи
  • джоджен - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е една стара турска рецепта за паста и се казва Кулак - даже в България е по-известна, отколкото в Турция.

Първо, започваме с тестото. Взимаме голяма купа, пресяваме вътре брашно и счукваме две яйца, прибавяме сол и олио и по малко започваме да омесваме тестото, доливайки вода. Тестото става много меко - разделяме на две топки.

Взимаме едната топка и започваме да я разточваме на тънко, поръсвайки постоянно брашно, за да не залепне. След като сме я разточили добре тънко, увиваме на точилката листото тесто и режем по средата - по снимките може да се ориентирате как става, след което режем на малки ленти и лентите на малки квадратчета и ги заделяме настрани, поръсвайки с брашно, за да не изсъхнат.

Когато разточваме втората топка, повтаряме и с втората топка тесто процеса.

В една голяма тенджера вътре прибавяме около 4 литра вода и оставяме на котлона да заври, след като заври, посоляваме и прибавяме малко мазнина, за да не залепват парчетата. Започваме да ги пускаме в горещата вода едно по едно, разбърквайки от едната страна.

Оставяме да се свари пастата, бъркайки от време на време, а след като всичките парчета изплуват отгоре, означа, че вече са готови. Отцеждаме ги с помощта на гевгир.

В малка купа пресоваме скилидки чесън и разбъркваме с киселото мляко.

В тиган разтопяваме малко масло и започваме да съединяваме всичко. В чиния слагаме от пастата Кулак, отгоре доливаме киселото мляко с чесън, после прибавяме разтопеното маслото и най-отгоре поръсваме лют червен пипер и джоджен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: