Начин на приготвяне
Скумрията се почиства, като главата се отстранява. Измива се.
Нарязва се на широки кръгли парчета.
Подготвя се тава с капак. Рибата се слага в нея.
Картофите и морковите се обелват. Измиват се. Нарязват се на едри парчета, морковът - на едри кръгчета. Добавят се в тавата.
Тиквичката и лукът се обелват. Тиквичката също се реже на едри парчета, а лукът на полумесеци. Добавят се в тавата.
Овкусява се със сол, черен пипер и чубрица. Добавя се олио и доматеният сок и много малко вода. Разбърква се.
Слага се във фурната да се пече с капак.
Накрая печената риба се оставя малко да се пече и без капак, за да изври течността от соса.
Завършено ястие с риба - леска скумрия на фурна с гарнитура.