Начин на приготвяне
Желателно е да закупите почистена и охладена скумрия, тъй като спестявате време и цапане във Вашата кухня. И така...Запретваме ръкави...
Включете фурната на 180-200 градуса. Разполовете рибата на 2 парчета по дължина. Така от 2 броя скумрия ще се получат общо 4 дълги парчета. Измийте ги и ги поставете в тава, застлана с хартия за печене или фолио. Скумрийките трябва да са с кожата надолу и костта нагоре. Всяко парче поръсете с розовата сол, щедро подправете със салвия, дивесил и бял пипер. Сложете тавичката във вече загрялата фурна и печете до готовност.
Аз пекох 15-тина минути, когато придоби хубав загар и стана крехка и добре изпечена. След което оставих на изключена фурна още 10-15 мин. Така съм сигурна, че рибата все пак си е сготвена, а и остана топла до момента на консумация.
Подчертавам, че не обръщам рибата от другата страна, защото по този начин придобива страхотен апетитен загар, а от подправките образува коричка.
Приготвяне на гарнитурата, която е салата от цвекло, морков, корен от целина и хрян. Обелваме зеленчуците, стържем ги или с белачка ги правим на люспички. В дълбока купа приготвяме дресинга, който се състои от следното: сокът на половин лимон, щипка сол, бял пипер, зехтин.
Разбъркваме добре и поставяме рендосаните зеленчуци. Объркваме хубаво и поръсваме с копър. По желание можете да добавите и наситнени ядки. Вкусът с ядките е уникален. Оставете салатата в хладилник за около 1 час.
Съветвам ви да започнете с приготвянето на салатата, за да има време да престои.
Дойде и сладкият момент - на консумирането на това вкусно ястие. В широка чиния поставете парче скумрия и гарнирайте със салатата от корени. Добавете резени от останалата половина лимон, които да изстискате върху рибката. Поднесете с любов и чаша бяло вино.