Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен шаран»Ароматен пълнен шаран с щипка канела

Ароматен пълнен шаран с щипка канела

Ароматен пълнен шаран с щипка канела
Снимка: Веселина Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • шаран - 3 кг
  • лук - 3 глави средни
  • праз - 2 стръка средни
  • моркови - 2 бр. средни
  • масло - 50 г
  • универсална подправка
  • сол
  • канела - 1 щипка
  • орехи - 100 г ядки
  • домати - 500 г белени, консерва
  • чесън - 3 скилидки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • лимони - 1/2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • кладница - 100 г маринована
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете предварително шарана. Измийте го добре и го посолете.

Оставете шарана за няколко часа, за да си поеме солта.

Обелете лука и праза и ги нарежете на ситна.

Сложете зеленчуците в тава за печене, поръсете с олио и ги задушете в загрята фурна, докато омекнат.

Добавете настърганите моркови, поръсете с червен пипер и печете още 3-4 минути.

Добавете счуканите скилидки чесън, нарязаните орехови ядки, маринованата кладница и консервата белени домати.

Поръсете с универсална подправка. Разбъркайте и върнете тавата във фурната за още 3-4 минути.

През това време измийте шарана от солта и го поръсете от вътре и от вън с щипка канела. Направете 3-4 напречни разреза по повърхността му. Във всеки разрез сложете кръгче лимон.

Извадете тавата от фурната и сложете част от плънката в коремчето на шарана.

Сложете шарана в тавата и налейте около 1/2 ч.ч. топла вода.

Върху шарана сложете парченца масло и върнете тавата във фурната.

Печете до златист загар на пълнения шаран.

Разбийте брашното с малко вода на кашичка.

Излейте кашата върху плънката. Разбъркайте и допечете още 2-3 минути.

Сервирайте ароматния пълнен шаран с щипка канела с чаша хубаво вино!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: