Начин на приготвяне
Кекса
В купа смесваме и разбъркваме последователно олиото, захарта, портокаловата кора, лимоновата кора, лимонадата, малко брашно, содата, разбъркваме и продължаваме да добавяме брашно до получаването на мека кексова смес.
Сипваме сместа в намазана с олио и поръсена с брашно форма и печем в умерена фурна за около половин час.
След като се изпече кексът, го обръщаме в подходяща чиния и го оставяме да изстине напълно.
През това време си приготвяме белтъчения крем. В тенджерата или тиган слагаме да се карамелизира захарта и разбиваме белтъците на твърда пяна.
След като захарта се е карамелизира, я изливаме на тънка струя при непрекъснато разбиване с миксера при белтъците, след това кремът е готов.
Щом кексът е изстинал, го разрязваме с нож и махаме горната част (местим я в друга чиния), след това го издълбаваме, разпределяме сладкото, отгоре разпределяме и белтъчения крем (оставяме 1-2 лъжици за декорация) и връщаме обратно горната част на кекса.
Поръсваме с пудра захар и декорираме с останалия крем и резенчета портокал.
Коментари