Начин на приготвяне
Почистения и измит шаран посоляваме със сол и черен пипер. Поливаме с лимоновия сок и оставяме настрана за около 30 минути. През това време приготвяме плънката за шарана.
Запържваме лука, моркова, половината от печурките - нарязани на ситно. Добавяме и ориза. Запържваме до прозрачност на ориза и доливаме малко топла вода. Задушаваме зеленчуците и ориза до полуготовност. Сваляме от котлона, доовкусяваме със сол и черен пипер. Добавяме орехите и наситнения магданоз.
С охладената плънка пълним рибата и зашиваме с конец пълнения шаран. Отгоре и подреждаме тънки резени домати, а наоколо подреждаме останалата част от гъбите, и ако е останало от плънката. Поливаме пълнената риба с олио и печем до готовност - около 50 минути.
Печения шаран украсяваме цветно и шарено, като за празник! Поднасяме пълнения шаран за Цветница цял и леко охладен, с напитка за здраве!