Начин на приготвяне
Шаранът се почиства и измива, слага се в тавичка, поръсен с малко оцет да постои и да му изчезне ароматът.
През това време се приготвя пълнежът за пълнене на шарана. Реже се лукът в тиган и се запържва с олио и малко вода.
След като е готов, към него се прибавя 1 шепа ориз да се позапържи и след това се сипва 1 чашка вода, за да се свари напълно оризът.
Като е полуготов, се сваля от огъня и се овкусява със сол, черен пипер и чубрица.
Шаранът се измива от оцета и се пълни с разтвора, който приготвихме с ориза. Зашива се, а останалата част от пълнежа се слага до шарана в тавичката.
Пълненият шаран отгоре се нарязва, правят се разрези на 3-4 места. Залива се с 2 чаши вода и се фолира.
Пече се в загрята фурна на 220 градуса за около 30 минути и след това се сервира още топъл.
Пълненият шаран с ориз е готов.
Коментари