Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Мекици»Пукхавите бабини мекички със сирене

Пукхавите бабини мекички със сирене

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k5351k
Пукхавите бабини мекички със сирене
Снимка: Габриела
1 / 5
15/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
20
"От ръцете на баба стават най-вкусните мекички..."

Необходими Продукти

  • брашно - 4 ч.ч
  • мая - половин кубче
  • вода - 2 ч.ч топла
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 1 ч.л
  • сирене - около 300 г
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тестото, като първо активираме маята със захарта и добавяме два-три пръста топла водичка.

Добавяме и 2 с.л брашно към маята и покриваме и оставяме настрана за 5-10 минути, да се надигне.

През това време в дълбока купа или на кухненския плот си приготвяме кладенче от пресятото брашно.

По средата изсипваме актитивираната мая и придърпваме към средата от брашното малко по малко. Добавяме и солта и топлата водичка на струйка и заместваме меко тесто.

Тестото с мая трябва да се меси по-дълго време. Колкото повече го месите, толкова по- пухкави и вкусни ще станат вашите мекички след това.

В много леко намазнена купа слагаме тестото и поркиваме със стреч фолио купата.

Покриваме с чиста кърпа и оставяме на топло да бухне тестото. Ще увеличи няколко пъти размера си. Това отнема около 50 мин.- 1час.

Може и да пуснете фурната на 50 градуса, колкото да се стопли. После я спрете и сложете купата с тестото там.Така отнема по-малко време, около 30 минути.

През това време настрошаваме сиренето, да ни е готово.

Бухналото вече тесто вадим от купата, натискаме леко, да излезе маята и оформяме средно големи топчета.

Покриваме ги с кърпата за около 5 минути да бухнат още малко. След което ги разточваме малко с точилка или може с пръсти също, да се оформят кръчгета (не трябва да са много тънки ) и слагаме сиренето едната страна.

Затваряме мекичките, като прегъваме през средата с другата половина.

Слагаме олио в тигана и загряваме мазнината добре.

Хвърляме щипка сол в олиото, това придава страхотен, завършен вкус и хрупкавост на мекичките.

Докато се пържат мекичките в тигана, от едната страна посоловяме също съвсем малко, така после имат кристалчета сол отгоре.

Това ще различи вашите мекици от всички други :)

Пържим до готовност и ги вадим в купа с кухненска хартия, да попие от излишната мазнина.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: