Начин на приготвяне
Замесваме тестото, като първо активираме маята със захарта и добавяме два-три пръста топла водичка.
Добавяме и 2 с.л брашно към маята и покриваме и оставяме настрана за 5-10 минути, да се надигне.
През това време в дълбока купа или на кухненския плот си приготвяме кладенче от пресятото брашно.
По средата изсипваме актитивираната мая и придърпваме към средата от брашното малко по малко. Добавяме и солта и топлата водичка на струйка и заместваме меко тесто.
Тестото с мая трябва да се меси по-дълго време. Колкото повече го месите, толкова по- пухкави и вкусни ще станат вашите мекички след това.
В много леко намазнена купа слагаме тестото и поркиваме със стреч фолио купата.
Покриваме с чиста кърпа и оставяме на топло да бухне тестото. Ще увеличи няколко пъти размера си. Това отнема около 50 мин.- 1час.
Може и да пуснете фурната на 50 градуса, колкото да се стопли. После я спрете и сложете купата с тестото там.Така отнема по-малко време, около 30 минути.
През това време настрошаваме сиренето, да ни е готово.
Бухналото вече тесто вадим от купата, натискаме леко, да излезе маята и оформяме средно големи топчета.
Покриваме ги с кърпата за около 5 минути да бухнат още малко. След което ги разточваме малко с точилка или може с пръсти също, да се оформят кръчгета (не трябва да са много тънки ) и слагаме сиренето едната страна.
Затваряме мекичките, като прегъваме през средата с другата половина.
Слагаме олио в тигана и загряваме мазнината добре.
Хвърляме щипка сол в олиото, това придава страхотен, завършен вкус и хрупкавост на мекичките.
Докато се пържат мекичките в тигана, от едната страна посоловяме също съвсем малко, така после имат кристалчета сол отгоре.
Това ще различи вашите мекици от всички други :)
Пържим до готовност и ги вадим в купа с кухненска хартия, да попие от излишната мазнина.
Добър апетит!