Начин на приготвяне
Пресейте брашното в по-голяма купа. Оставете малко за премесване. Живата мая натрошете в метална шоличка, сложете хладка водичка и сложете на котлона докато шупне маята. Прибавете към брашното.
Сложете сол и олио - около 2-3 с. л. Долейте хладка вода и замесете тестото. Тестото трябва да е меко, и да не лепне по ръцете. Оставете тестото за 1 час да втаса.
Премесете един път тестото и пак го оставете да втасва, за 20 минути. След като е готово тестото, сложете свинска мас в тигана на котлона да загрява.
С намазнени ръце късайте от тестото, разтеглете питката, сложете сирене и загънете.
Изпържете мекичките в нагорещената свинска нас до получаване на златист цвят.
Бабините мекички със сирене са най-хубавата закуска!