Начин на приготвяне
Макароните се слагат да врат в гореща, подсолена вода. Не трябва да са напълно готови, а да останат леко жилави, защото ще преминават и друга термична обработка. Прибавя се малко зехтин към тях.
През това време се приготвя сосът.
Половината от кашкавала се отделя. Останалата половина се настъргва на ренде. Към кашкавала се прибавя майонезата. Следва бялото сирене - то се начупва с ръка и се прибавя към останалите продукти. Сместа се разбърква и се оставя настрани.
В касерола или тенджера се сипва прясното мляко, а към него се добавя и топеното сирене. Двете съставки се бъркат, докато сиренето не се разтопи и се получи гладка кремообразна консистенция.
Готовият крем се прибавя към останалите продукти. Всичко се разбърква много добре. Накрая се прибавят всички подправи и отново се разбърква.
Махаме макароните от котлона и ги изсипваме в соса (затова той трябва да се приготвя в голяма купа, а може и обемна тенджера).
Бъркаме, за да се смесят всички съставки, и изсипваме в тава. Печем на умерена фурна за около 20-25 мин.
Когато макароните са започнали да придобиват лек загар, ги изваждаме от фурната и поръсваме с останалия кашкавал, който също сме настъргали предварително.
Връщаме мак-енд-чийз във фурната и оставяме макароните със сирене на фурна, докато кашкавалът се разтопи.
Може мак-енд-чийз да се сервира с лека зелена салата, тъй като ястието е много тежко.
Бон Апети!
Коментари