Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса
В блендер се смилат целите бисквити до трохи. Добавя се разтопеното масло и отново се смилат на няколко пулсации, около 30 сек.
Сместа се поставя в тортена форма с ринг с диаметър 20 см и с чаша много добре се напластява. Пече се на 180 градуса - 10 мин. Охлажда се напълно.
Шоколадът се разтопява, оставя се настрана. В купа се поставя крема сиренето и се разбърква на слаба скорост на миксера. Добавя се захарта, какаото и солта. Разбива се на ниска скорост, само докато се комбинират съставките.
Добавят се яйцата едно по едно, заквасената сметана и разтопения шоколад.
Разбива се на ниска скорост на миксера само за 1 до 2 секунди. Сместа се изсипва върху бисквитите.
Пече са на 170-180 градуса за около 45 мин.
Изключва се фурната и чийзкейкът се оставя вътре за 1 час. След това с помощта на нож се минава покрай стените на формата, за да не се напука. Охлажда се напълно на стайна температура, а след това се поставя в хладилник за 1 нощ.
ГЛАЗУРА
Сметаната се загрява до точка на кипене. Излива се върху шоколада ( 80 г ) и се разбърква до стопяването му.
Останалата сметана се разбива на сняг и към нея се прибавя напълно охладения шоколад. Разбива се на ниска скорост на миксера само докато се смесят.
Изважда се охладения шоколадов блат и се освобождава от ринга. Глазурата се поставя в пош с накрайник № 9 и се шприцоват спирали от средата навън към стените на тортата.
Тортата се оставя в хладилник за 30 мин. Декорира се с шоколадови къдрици (стружки).
Американската Чийз Торта е много сполучлива.