Разядка с гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Разядка с гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
26/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Който обича гъби, ще се зарадва, който не - ще ги заобича, щом опита тази неустоимо вкусна разядка"

Необходими Продукти

  • гъби - 180 г пресни или мариновани печурки
  • лук - 1 малка глава, около 80 г
  • чесън - 2 големи скилидки
  • бадеми - 30 - 40 г смлени или филирани
  • зехтин - 1 с.л.
  • краве масло - 1 с.л. меко
  • сол - на вкус
  • магданоз - 2 с.л. едро насъсан
  • розмарин - 1 щипка
  • копър - 1 - 2 щипки, сушен
  • черен пипер - 2 щипки, прясно смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обичам всякакви разядки и пастети с гъби. Те са много подходящи за хапване по всяко време, а поднесени елегантно, могат да се сервират на изискани празнични трапези.

Наскоро публикува моята любима разядка от сурови гъби, която не изисква никаква термична обработка, а при тази тук продуктите, освен че са различни, но и ще минат през такава.

Зехтинът и маслото се загряват и в тях се запържват лукът на жулиени и чесънът, нарязан на едро, като той се добавя малко след лука. Слага се магданозът, просто накъсан на едро, сол и останалите подправки.

Бърка се, докато лукът започне да добива лек загар, и тогава се слагат гъбите - добре почистени, ако са пресни.

Сотират се и ако пуснат течност, се оставя тя да се изпари. За да не се свиват, е добре да не са на купчинка, а разпределени на тънък пласт и огънят да е по-силен.

Ако гъбите са мариновани, е достатъчно само да се разбъркат за кратко на огъня с всичко останало, за да се слеят вкусовете и да се изпари възможна течност, която са отделили.

Филираните или смлени бадеми се запичат леко на сух тиган.

Всичко се оставя да изстине, после се прехвърля в блендер или чопър и се смила с малко от мазнината от готвенето.

При нужда се сгъстява с още бадеми.

По желание разядката се подправя допълнително с още от изброените подправки или капки лимонов сок.

Тази празнична разядка с гъби се поднася охладена и оформена в ринг или в купичка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
57
40
31
20
10
Дай твоята оценка: