Начин на приготвяне
Накиснете стафидите в хладка вода за 15 мин. Нарежете обелените бадеми на малки парченца. Накиснете сух хляб в прясното мляко. Изцедете половин портокал, а кората настържете.
В голяма купа изсипете захарта, добавете омекналите стафиди, изцедения и натрошен хляб, коняка, брашното, яйцето, счуканите карамфилчета, настъргания джинджифил, захаросаните корички, канелата, индийското орехче, настърганата портокалова кора и сока, бадемите и омекналото на стайна температура краве масло.
Объркайте добре всички продукти. Нарежете двата портокала. Намажете дъното и стените на огнеупорна купа с краве масло. На дъното и по стените сложете кръгчета портокал. Изсипете сместа в купата. Подравнете.
Покрийте с парче хартия за печене. Сложете купата в дълбока тенджера със студена вода. Нивото на водата да стига почти до ръба на купата. Сложете тенджерата с купата в студена фурна. Изпечете коледния десерт за 3 часа на 150 градуса, като от време на време доливате топла вода.
Извадете готовия сладкиш от фурната, изчакайте около 20 мин. и обърнете в подходяща чиния. За украсата разбийте белтъка за кратко с вилица. Потопете клончето розмарин и след това го оваляйте в кристалната захар. Украсете десерта със заснеженото клонче и пръчици канела.
Да ви е сладко!