Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Варено жито с мед и орехи за Бъдни вечер

Варено жито с мед и орехи за Бъдни вечер

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Варено жито с мед и орехи за Бъдни вечер
Снимка: Мария Симова
1 / 2
26/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • жито за варене - 1 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • мед - 3 - 4 с.л.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • лимон - 0.5 бр. кората
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте житото много добре под течаща вода, като триете зърната между дланите си.

Поставете го в тенджера с дебело дъно и залейте със студена вода и щипка сол, водата трябва да е 10 см над житото.

Варите житото на умерен огън до пълното му омекване.

Покрийте тенджерата с 2 листа кухненска хартия и поставете капака, затворете плътно за 5-6 часа, и ако е останала вода, прецедете.

Към житото добавете меда, смлените орехи и настърганата на ситно ренде лимонова кора, разбъркайте житото за Бъдни вечер.

Съхранявайте вареното жито в хладилник, покрито със стреч фолио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Mario V.
Mario V.
Поради меда, житото не е постно
27.07.2022 03:18