Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Сварено жито със сини сливи за Бъдни вечер

Сварено жито със сини сливи за Бъдни вечер

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Сварено жито със сини сливи за Бъдни вечер
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Варим жито със сини сливи и си пеем коледни песни - който пее, зло не мисли"

Необходими Продукти

  • жито - 300 г
  • вода - 1200 мл
  • сол - щипка
  • сини сливи - 1 шепа, сушени, без костилка
  • ябълки - 1 бр., червена
  • канела - 1 пъчица
  • канела - 1 к.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • лимонова есенция - 3 - 4 капки
  • орехи - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и накисваме пшеницата със студена вода. Оставяме я за едно денонощие. В 200 мл. накисваме и сушените сини сливи.

В литър вода поставяме нарязана на четири парченца ябълка и пръчицата канела.

Слагаме на котлона да заври. Прибавяме накиснатите и нарязаните на ситно сливи, заедно с водата им. Течността ври 10 минути, след което се охлажда напълно.

Отстраняваме от нея ябълката и канелата и поставяме накиснатата пшеница. Щом течността кипне, прибавяме щипка сол и намаляваме температурата на готвене.

След 10-15 минути добавяме лимоновата есенция. Накрая на варенето подслаждаме със захар, добавяме счукани на едро орехови ядки и канелата.

Сервираме в индивидуални купички, поръсени с канела, аранжирани с цели орехови ядки и парченце слива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: