Начин на приготвяне
Измиваме и накисваме пшеницата със студена вода. Оставяме я за едно денонощие. В 200 мл. накисваме и сушените сини сливи.
В литър вода поставяме нарязана на четири парченца ябълка и пръчицата канела.
Слагаме на котлона да заври. Прибавяме накиснатите и нарязаните на ситно сливи, заедно с водата им. Течността ври 10 минути, след което се охлажда напълно.
Отстраняваме от нея ябълката и канелата и поставяме накиснатата пшеница. Щом течността кипне, прибавяме щипка сол и намаляваме температурата на готвене.
След 10-15 минути добавяме лимоновата есенция. Накрая на варенето подслаждаме със захар, добавяме счукани на едро орехови ядки и канелата.
Сервираме в индивидуални купички, поръсени с канела, аранжирани с цели орехови ядки и парченце слива.