Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Сварено жито със сини сливи за Бъдни вечер

Сварено жито със сини сливи за Бъдни вечер

редакция:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Сварено жито със сини сливи за Бъдни вечер
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Варим жито със сини сливи и си пеем коледни песни - който пее, зло не мисли."

Необходими Продукти

  • жито - 300 г
  • вода - 1200 мл
  • сол - щипка
  • сини сливи - 1 шепа, сушени, без костилка
  • ябълки - 1 бр., червена
  • канела - 1 пъчица
  • канела - 1 к.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • лимонова есенция - 3 - 4 капки
  • орехи - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и накисваме пшеницата със студена вода. Оставяме я за едно денонощие. В 200 мл. накисваме и сушените сини сливи.

В литър вода поставяме нарязана на четири парченца ябълка и пръчицата канела.

Слагаме на котлона да заври. Прибавяме накиснатите и нарязаните на ситно сливи, заедно с водата им. Течността ври 10 минути, след което се охлажда напълно.

Отстраняваме от нея ябълката и канелата и поставяме накиснатата пшеница. Щом течността кипне, прибавяме щипка сол и намаляваме температурата на готвене.

След 10-15 минути добавяме лимоновата есенция. Накрая на варенето подслаждаме със захар, добавяме счукани на едро орехови ядки и канелата.

Сервираме в индивидуални купички, поръсени с канела, аранжирани с цели орехови ядки и парченце слива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: