Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Варено жито за Бъдни вечер с много орехи

Варено жито за Бъдни вечер с много орехи

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Варено жито за Бъдни вечер с много орехи
Снимка: Мария Симова
1 / 2
25/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Не забравяйте вареното жито на трапезата за Бъдни вечер"

Необходими Продукти

  • жито - 1 ч.ч. (грухана пшеница)
  • сол - 2 щипки
  • пудра захар - 100 г
  • ванилена захар - 1 бр.
  • лимони - 0.5 бр. кората
  • орехи - 1 ½ ч.ч.
  • канела - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте житото много добре, няколко пъти под тичаща вода. Поставете го в тенджера със студена вода и 2 щипки сол.

Варите на бавен огън, докато зърната набъбнат много добре, прецедете в цедка и измийте отново под течаща вода. Оставете така, за 2-3 часа да се отцеди много добре.

Смелете 1 ч.ч. орехи на ситно, поставете ги в купа заедно със захарта, ванилената захар и настърганата на ситно ренде лимонова кора, разбъркайте.

Добавете прецеденото варено жито и отново разбъркайте, преместете сместа в подходящ съд за сервиране, поръсете с останалите едро счукани орехи и канелата, сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Традиция е. Много вкусно!
26.12.2018 10:04
4