Начин на приготвяне
Нарежете маслото на кубчета. Прибавете пудрата захар, щипка сол, ванилията и пресятото брашно.
Замесете тесто на трохи. Съберете тестото, като добавите яйцето и ако е необходимо - малко студена вода.
Готовото тесто за коледните сладки съберете на топка и увийте в найлоново фолио.
Оставете тестото за сладките в хладилник за около половин час.
Разточете тестото върху набрашнен плот на кора с дебелина 2-3 см.
Изрежете кръгчета с помощта на форма.
Наредете сладките в тава, застлана с домакинска хартия.
Изпечете в загрята фурна за около 10-12 минути. Внимавайте да не прегорите масленките, защото ще станат твърди.
Готовите сладки охладете и глазирайте половинката с шоколадова бяла глазура /разтопен шоколад на водна баня/.
С помощта на формички, изрежете подходящи коледни мотиви от захарното тесто и гарнирайте маслените празнични сладки с глазура.