Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Пастет»Пастет от черен дроб в буркани

Пастет от черен дроб в буркани

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
54278138153
Пастет от черен дроб в буркани
Снимка: Потребител#240543
1 / 3
27/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
9
"Домашно приготвен пастет от черен дроб, който оказва положително въздействие върху здравето и върху апетита, може да си направите бурканчета и да имате винаги под ръка"

Необходими Продукти

  • черен дроб - 1 кг
  • масло - 600 г
  • карамфил - 4 - 5 зърна
  • бахар - 1 ч.л. млян
  • сол
  • черен пипер - млян, на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязвате си маслото на парчета /около 2 и 1/2 пакетчета/.

Подготвяте подправките за пастет и бурканчетата.

В широка тенджера слагате вода на котлона да заври.

Измивате и нарязвате суровия свински черен дроб на парчета с размери около 3-4 см., като следите за приблизително еднаквата им големина, за да се постигне равномерната им готовност при топлинната обработка. Ако не ви отрежат в магазина от по-тънките, крайни страни на дроба, ще трябва повече да се потрудите да отстраните връзките и жилите... поне по-дебелите.

Когато водата заври, пускате парчетата дроб и следите водата да ги покрива. Ако трябва, доливате гореща вода. След добавянето на парчетата, температурата на водата пада заради топлообмена ѝ с тях и варенето спира за малко.

Изчаквате да заври пак, разбърквате и захлупвате.

Наблюдавате часовник и варите само 5 минути - попарвате.

Отцеждате водата и пасирате направо в тенджерата, за предпочитане, с метален накрайник.

Добавяте парче по парче маслото и зърната карамфил. От горещия дроб маслото започва да се топи и се заформя гъста каша. Работите, докато получите еднородна смес.

Добавяте смлените бахар и черен пипер. Разбивате пак цялата смес.

Посолявате, разбърквате с лъжица, изчаквате да се разтвори количеството сол, опитвате и ако не ви е достатъчно, чак тогава солите пак.

Пълните с пастета бурканчета с винтови капачки и ги стерилизирате 10-15 минути.

Този път направих 1/3 от дозата с около 300 г дроб. За цялата доза ви трябват 9 бр. бурканчета по 200 г. Не използвайте големи буркани, защото в този домашен пастет няма консерванти и може да го загубите, ако не се изяде и стои дълго време отворен!

Този пастет от черен дроб в бурканчета е много полезен за хора с анемия или проблеми със ставните връзки и коксартроза. Знаеш какво си сложил вътре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: