Начин на приготвяне
Разтопете шоколада с маслото на водна баня и го оставете настрана да изстине. Добавете към него ваниловия екстракт и кафето.
Смелете на ситно бадемите с помощта на блендер.
Сложете в купа брашното, солта и смлените бадеми.
Разбийте яйцата за няколко минути, докато не удвоят размера си и добавете захарта на части. Трябва да станат доста пухкави, това ще отнеме около 4- 5 минути разбиване с миксера.
Смесете шоколадовата смес с яйцата на струйка. Прибавете на два-три пъти сместа от бадеми и брашно, като разбърквате много внимателно - отдолу нагоре с шпатулката.
Включете фурната на 170 градуса и във форми с диаметър 23 см разтелете хартия за печене (аз винаги за 100% резултат мажа с малко масло хартията)
Разделете мислено блатовете на две части и изсипете сместа във формите.
Печете блатовете в загрята фурна за около 15-20 минути - те трябва да са леко влажни в средата и да стоят като недопечени. Като се изпекат, ги оставете да изстинат и след това ги извадете от формите върху решетка.
През това време си пригответе малиновия сос.
Малините, захарта и 200 мл вода се слагат в купа и се прибират в хладилника за около 1час.
След като постоят час в хладилника, се вадят и се слагат в тенджерка на среден огън.
Нишестето се смесва с малкък съд няколко супени лъжички вода и се сипва в тенжерката при ягодите. Бърка се непрекъснато, докато се сгъсти сосът. Като кипне, се вари още около 2 минути и се дърпа от котлона.
Добавя се ванилията и се остава настрана да изстине. Сглобете тортата, като сложите единия блат върху чиния за сервиране.
Отгоре мажете с малиновия сос навсякъде и покривате с втория блат.
За да направите глазурата, кипнете сметаната, начупете шоколада в нея и изчакайте да се разтопи.
Разбъркайте, докато се получи еднородна смес.
Оставете да изстине, след което намажете цялата шоколадова торта отгоре и отстрани.
Украсете с малините за декорацията и оставете в хладилника поне за 5-8 часа, а най-добре за цяло денонощие.
Може да поръсите също с пудра захар.
Тортата е много шоколадова, иделна за ценителите на шоколада. Със страхотен дъх на малини и бадеми!
Да ви е сладко!