Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Любимата шоколадова торта с малини

Любимата шоколадова торта с малини

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k534
Любимата шоколадова торта с малини
Снимка: Габриела
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Пред шоколадовата торта с малини и Боговете мълчат"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • черен шоколад - 225 г (70 % какао)
  • масло - 175 г
  • бадеми - 100 г
  • яйца - 5 броя
  • захар - 140 г
  • брашно - 2 препълнени с.л.
  • ванилов ектракт - 1 ч.л.
  • инстантно кафе - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За малиновия сос
  • малини - 250 г
  • захар - 6 с.л.
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • вода - 200 мл (отделно около 50 мл за разтваряне на нишестето)
  • ванилия
  • За глазурата
  • черен шоколад - 140 г
  • пълномаслена сметана - 100 мл
  • За декорация
  • малини - 20 - 25 бр. (аз ползвах около 20 малинки)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете шоколада с маслото на водна баня и го оставете настрана да изстине. Добавете към него ваниловия екстракт и кафето.

Смелете на ситно бадемите с помощта на блендер.

Сложете в купа брашното, солта и смлените бадеми.

Разбийте яйцата за няколко минути, докато не удвоят размера си и добавете захарта на части. Трябва да станат доста пухкави, това ще отнеме около 4- 5 минути разбиване с миксера.

Смесете шоколадовата смес с яйцата на струйка. Прибавете на два-три пъти сместа от бадеми и брашно, като разбърквате много внимателно - отдолу нагоре с шпатулката.

Включете фурната на 170 градуса и във форми с диаметър 23 см разтелете хартия за печене (аз винаги за 100% резултат мажа с малко масло хартията)

Разделете мислено блатовете на две части и изсипете сместа във формите.

Печете блатовете в загрята фурна за около 15-20 минути - те трябва да са леко влажни в средата и да стоят като недопечени. Като се изпекат, ги оставете да изстинат и след това ги извадете от формите върху решетка.

През това време си пригответе малиновия сос.

Малините, захарта и 200 мл вода се слагат в купа и се прибират в хладилника за около 1час.

След като постоят час в хладилника, се вадят и се слагат в тенджерка на среден огън.

Нишестето се смесва с малкък съд няколко супени лъжички вода и се сипва в тенжерката при ягодите. Бърка се непрекъснато, докато се сгъсти сосът. Като кипне, се вари още около 2 минути и се дърпа от котлона.

Добавя се ванилията и се остава настрана да изстине. Сглобете тортата, като сложите единия блат върху чиния за сервиране.

Отгоре мажете с малиновия сос навсякъде и покривате с втория блат.

За да направите глазурата, кипнете сметаната, начупете шоколада в нея и изчакайте да се разтопи.

Разбъркайте, докато се получи еднородна смес.

Оставете да изстине, след което намажете цялата шоколадова торта отгоре и отстрани.

Украсете с малините за декорацията и оставете в хладилника поне за 5-8 часа, а най-добре за цяло денонощие.

Може да поръсите също с пудра захар.

Тортата е много шоколадова, иделна за ценителите на шоколада. Със страхотен дъх на малини и бадеми!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: