Начин на приготвяне
За да приготвим блатовете, е необходимо да ги изпечем поотделно във форма с диаметър 28 см.
Яйцата и захарта се разбиват, сместа трябва да утрои обема си и да наподоби пухкава смес, към тях се добавят предварително пресетите брашно, бакпулвер и какао. Разбъркваме ги добре.
Сместа я изсипваме в предварително намазнената форма, печем на 160-190 градуса в зависимост от това колко ви е силна фурната). Блатът се изпича за около 30-40 мин.
Повтаряме манипулацията още два пъти за останалите блатове. След като изпечем, ги сиропираме с компота. Тъй като блатовете са домашни и много плътни, им е необходим повече сироп.
Не е необходимо да го затопляме. Оставаме ги да поемат сиропа, като през това време подготвяме крема.
Разбиваме сметаната на сняг. От нея се отделя толкова количество, колкото ще ни е необходимо за декорация.
Към другата сметана се добавя към 700 грама течен шоколад и хубаво се обърква с миксер, трябва да се получи една хомогенна сметаново-шоколадова смес.
Сглобяваме тортата: Най- долният блат се поставя на картонена подложка или поставка за торта. Намазваме го със сметаново-шоколадова смес, която трябва да е около 3 см дебела.
Отгоре нареждаме малини. Поставяме средния блат и отново намазваме със сметаново-шоколадова смес (3 см дебелина) и нареждаме малини.
Поставяме последния блат, лекичко го притискаме и започваме да мажем цялата торта със сметаната, която по-рано си оставихме.
За целта ползваме шприц, шпатула или нож, кой каквото си има и му е удобно. Трябва да я заравним от всякъде да е гладка. Хубаво е да оставим от сметаната, за да направим розички.
След като сме готови, я оставяме в хладилник. През това време останалия течен шоколад (300 г) го слагаме на котлона, за да го разтопим, като към него добавяме 125 г масло (може краве или кокосово). Бъркаме интензивно, като котлонът не трябва да е много силен, за да не заври.
След като вече е разтопен течният шоколад и леко изстинал, вадим тортата от хладилника и внимателно го изсипваме от средата към краищата на тортата. Така тортата ще стане с прекрасна шоколадова глазура.
Оставяме я отново в хладилник, за да стегне шоколадът, след което е готова за декорация.
Правим нечетен брой розички със сметана, на разстояние по ваше усмотрение, след което върху всяка една от тях слагаме малинка.