Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Целувчена торта»Торта Шоколадова целувка с малини

Торта Шоколадова целувка с малини

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Торта Шоколадова целувка с малини
Снимка: marcheva14
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Тази ни е любимата целувка"

Необходими Продукти

  • ШОКОЛАДОВ БЛАТ
  • жълтъци - 3 бр. (55 г, на стайна температура)
  • какао - 50 г
  • кафе - 240 мл горещо
  • брашно - 195 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • масло - 113 г (на стайна температура)
  • захар - 135 г
  • ванилия - 1 с.л. екстракт
  • МЕРЕНГ
  • белтъци - 3 бр. (90 г стайна температура)
  • лимонов сок - около 2 - 3 капки
  • захар - 135 г
  • ПЪЛНЕЖ
  • сметана - 240 мл висок процент (35 - 40 %)
  • захар - 1 с.л.
  • ванилия - 1 с.л. екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 160 градуса.

Работим с две тортени форми с ринг с диаметър 20 см. Трябва да са намаслени и покрити с хартия за печене.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Ако са студени, се покриват с фолио и се оставят на стайна температура за около 30 мин.

Приготвя се горещо кафе и в него се разбърква какаото. Оставя се настрана, за да се охлади до стайна температура.

В купа се пресяват брашното, бакпулверът и содата.

В купата на миксера се разбива маслото и захарта до побеляване. Добавят се жълтъците, ванилията, солта и се разбиват за около 2-3 мин.

На три пъти се добавя брашното, а какаото на два пъти, като се завършва с брашно на бавна скорост на миксера.

Тестото се измерва на кантарче, дели се на две и се разпределя във формите за печене. Сместа се изсипва, заглажда се и се оставя настрана.

В купата на миксера или с ръчен такъв разпенват белтъците, добавят се капките лимонов сок и на порции захарта. Разбива се на висока скорост до много стегнат крем - меренг. Разделя се на две и се изсипва във всяка форма, около 112-115 г във всяка. Заглажда се с обратна лъжица.

Пече се на 160 градуса 28-35 мин. в зависимост от фурната. При мен печенето беше около 30 мин. Проверява се с дълго шишче по средата на сладкиша. Слоевете на целувката трябва да бъдат с много приятен светло кафеникав цвят, отгоре да са твърди, а отвътре да бъдат меки. Изважда се от фурната и се оставя до пълно охлаждане.

Пълнеж:

Сметаната се разбива със захарта до твърди върхове. Добавя се и ванилията. С добавянето на ванилията тя се превръща в така наречения крем Шантили.

След като сладкишът е напълно охладен, с остро ножче се минава по края на формите, за да се освободят. Внимателно се откопчава рингът и се обръщат върху решетка. Отстранява се хартията и обратно се обръщат върху подходяща тортена чиния.

Сметаната изцяло се изсипва върху един от блатовете, заглажда се само отгоре без страните, подреждат се на случаен принцип малините и се похлупва с другия блат. Леко се притиска.

Отгоре може да се посипе с малко пудра захар и да се поставят стружки от черен шоколад. За да не се овлажнява целувчената торта, сметаната се поставя преди сервиране.

Тортата Шоколадова целувка с малини е готова.

Източник: joyofbaking

Забележка: Уникално вкусна торта! Всеки блат е с прекрасен вкус на шоколад и масло, и гарниран със свежи плодове и лек крем Шантили. Тортата може да се приготви и с друг вид дребни пресни плодове. Блатовете могат да се приготвят и няколко дни предварително и да бъдат добре опаковани във фолио и съхраняване в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Благодаря, Криси!
25.06.2017 11:53
Veliko Mitev
Veliko Mitev
Съвършенство!
25.06.2017 11:29
1